Ivica i Jelena - Logo

Rakija

Šamar Rakija od Šljiva i Dunja 0.7l

30,50 
Ocjenjeno 0 od 5

Rakija, koja se naziva i “životna voda”, je omiljeno piće u mnogim kulturama, posebno na Balkanu. Ovo destilirano piće se tradicionalno smatra sredstvom za zagrijavanje, lijekom i sastavnim dijelom gostoljubivosti.

Rakija vuče svoje korijene s Balkana, gdje je postala nezaobilazni dio regionalne kulture i tradicije. Njeno porijeklo seže u srednji vijek, a zemlje kao što su Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska i druge smatraju rakiju dijelom svoje kulturne baštine.

Proizvodi se fermentacijom voća, uključujući šljive, kruške, jabuke, grožđe, smokve i drugo, nakon čega slijedi proces destilacije. Destilacija se obično obavlja u tradicionalnim bakrenim kotlovima, a rezultat je snažan, čisti alkohol koji se može konzumirati odmah ili ostaviti da odleži.

Rakija je obično jaka, s postotkom alkohola koji se kreće od 40% do 60%, a poznata je po svom čistom i oštrijem okusu. Ovisno o vrsti voća i procesu starenja, može imati različite arome i okuse, od suptilnih voćnih nota do dubokih, bogatih zemljanih tonova.

Specifični okus i miris rakije ovise o vrsti voća od kojeg se proizvodi. Na primjer, šljivovica (rakija od šljiva) ima karakterističan voćni okus s blagim tonovima oraha ili vanilije, dok lozovača (rakija od grožđa) može imati cvjetne ili čak začinske note.

Tradicionalno se rakija pije čista, na sobnoj temperaturi, često iz malih čašica. Međutim, suvremeni trendovi uključuju i upotrebu rakije u koktelima ili kao sastojak u kulinarstvu.

Sljubljivanje s jelima:
Rakija se često sljubljuje s tradicionalnim balkanskim jelima poput suhomesnatih proizvoda, sira, ili se koristi kao aperitiv ili digestiv.

Kokteli s rakijom:

Balkanski Mule
60 ml rakije
30 ml svježeg limunovog soka
150 ml ginger beer-a
Priprema: Sastojke pomiješajte u čaši punoj leda, promiješajte i ukrasite kriškom limuna.

Voćni Rakija Sour
60 ml rakije
30 ml svježeg limunovog soka
15 ml sirupa od šećera
Voće po izboru (npr. bobice ili šljive)
Priprema: Voće, sok i sirup stavite u shaker i zgnječite. Dodajte rakiju, napunite ledom i dobro protresite. Procijedite u čašu preko svježeg leda.

Rakija Sunrise
60 ml rakije
120 ml svježeg narančinog soka
15 ml grenadine sirupa
Priprema: Rakiju i sok od naranče pomiješajte u čaši punoj leda. Lagano prelijte grenadine preko leđa žlice tako da se slegne na dno čaše, stvarajući efekt izlaska sunca. Uživajte u dubokoj kulturi i tradiciji koju svaka čaša rakije nudi!

Dostava za fizičke osobe

Naruči omliljeno piće iz udobnosti svoga doma!

Dostava za ugostitelje i trgovce

Dostavljamo u Solin, Split, Trogir, Kaštela, Rogoznicu, Omiš, Sinj te otoke Brač, Hvar, Vis i Korčulu!

Nedozvoljen pristup

Zbog prirode sadržaja na ovoj web stranici, pristup je dozvoljen samo punoljetnim osobama.

Jeste li punoljetni?

Prodaja alkohola osobama mlađim od 18 godina strogo je zabranjena.
Molimo potvrdite svoju starost prije nastavka:

Prekomjerno konzumiranje alkohola štetno je za zdravlje.
Konzumirajte ga odgovorno!